Introduktion

Ultimate Frisbee är en amerikansk sport som utvecklades aven grupp studenter i USA 1968. På kort tid utvecklades studenternas tidsfördriv till en internationell sport med ett välutvecklat regelverk och dedikerade idrottare med hjärta för sporten.

Ultimate liknar många andra traditionella sporter och kombinerar element från sporter så som fotboll, basket och amerikansk fotboll.Egenskaperna från dessa sporter tillsammans med det för Ultimate Frisbee unika konceptet Spirit Of The Game, ett regelverk för självbedömning och en uppförandekod, bildar en fysiskt utmanande lagsport med låg grad av kroppskontakt och fair play i centrum.

Idag är Ultimate en internationellt erkänd sport antagen till OS-väntelistan med löpande världs- och europamästerskap på Gräs och Sand. I Sverige spelas en stor del av Ultimaten inomhus och det arrangeras separata Svenska mästerskap på underlagen gräs, sand(beach) och inomhus.

Hur spelas då Ultimate?

Ska vara mått på en ultimate plan

En ultimate plan liknar en amerikansk fotbollsplan med olika mått för gräs, inomhus och beach. Varje lag består av sju spelare(5 på beach och inomhus).

Lagen försöker att göra mål genom att passa frisbeen till en lagkamrat som tar emot frisbeen i målzonen de anfaller. Spelaren som håller i frisbeen får inte springa med frisbeen och det enda sättet att röra den framåt mot målzonen är att passa den till lagkamraterna som springer sig fria från försvararna. Försvaret försöker tvinga fram en spelvändning genom bryta passningarna eller pressa det anfallande laget till att kasta bort frisbeen utur banan eller så att den landar på marken, helt utan kroppskontakt. Så fort en passning bryts eller tappas så vänder spelet och det tidigare anfallande laget byter till försvar och vice versa.

Ultimate spelas utan kroppskontakt och helt utan domare, det tidigare nämnda regelverket Spirit Of The Game reglerar spelarnas ansvar och spelarna måste själva lära sig reglerna och ha förmågan att lösa konflikter spelarna emellan på planen.

Du har inga produkter i varukorgen.